Vyhlášení cen Gloria musaealis za rok 2015 se uskutečnilo 18. 5. 2016 v Praze


< >


23.květen 2016


Muzeum regionu Valašsko, příspěvková organizace získalo Zvláštní ocenění v kategorii: Muzejní počin roku 2015 za projekt „Inovace učebních pomůcek zaměřených na interakci člověka a přírody“.

Muzeum regionu Valašsko, příspěvková organizace získalo Zvláštní ocenění v kategorii: Muzejní počin roku 2015 za projekt „Inovace učebních pomůcek zaměřených na interakci člověka a přírody“.

Muzeum připravilo v rámci dlouhodobého programu environmentálního vzdělávání pro udržitelný rozvoj mimořádně zajímavý a přínosný projekt. Na základě vlastní výzkumné činnosti zpracovali lektoři a kurátoři soubor multimediálních a interaktivních učebních pomůcek s tématy „Barevný svět" a „Vztah člověka a krajiny na Valašsku". Každé z těchto témat se dále dělí do vyhraněných výukových cyklů, které zahrnují nejen znalosti, ale také formování hodnotových postojů k zásadním jevům péče o životní prostředí a kulturní dědictví. Projekty jsou primárně určeny pro žáky 2. stupně, ale mohou být přizpůsobeny pro mladší děti či dospělé a seniory. Program připravený pro Valašsko je upraven tak, že je možné jej modifikovat pro jiná prostředí. Vznikly výtvarně přitažlivé, zábavné pomůcky, které obohacují vědomostně a motivují k tvorbě podloženého vlastního názoru. Garantem projektu je Mgr. Jan Husák.

Do XIV. ročníku soutěže se přihlásilo celkem 72 muzeí a galerií z celé republiky s 80 soutěžními projekty. Na webových stránkách soutěže naleznete prezentaci vítězů Gloria musaealis 2015. Přehled je doplněn o videospoty všech oceněných projektů. Součástí slavnostního ceremoniálu bylo také vyhlášení I. ročníku návštěvnické soutěže Muzeum roku. Oceněna byla nejenom muzea a galerie, která získala nejvíce hlasů od hlasujících návštěvníků na portále do-muzea.cz, ale byli vylosovaní také tři výherci z řad návštěvníků muzeí a galerií. Slavnostní předávání cen XIV. ročníku Národní soutěže Gloria musaealis 2015 proběhlo ve Smetanově síni Obecního domu v Praze u příležitosti Mezinárodního dne muzeí 18. května 2016, za účasti zástupců Ministerstva kultury ČR, Asociace muzeí a galerií ČR z.s., Českého výboru ICOM a dalších významných osobností českého kulturního života pracovníků muzeí a galerií i širší odborné veřejnosti. Partnery slavnostního vyhlášení výsledků XIV. ročníku Národní soutěže muzeí Gloria musaealis byly Český rozhlas, agentura CzechTourism, Hlavní město Praha a Obecní dům a.s. Mediálním partnerem akce se stal internetový portál PROPAMÁTKY.

Ceremoniál předávání cen se odehrával v moderní mediální koncepci. Nesl se v divácky atraktivním pojetí, které zahrnuje ideu prezentovat pokaždé jiný typ muzejní instituce. Ten letošní byl zaměřen na prezentaci technických muzeí. Patrony slavnostního ceremoniálu se tak stala dvě největší technická muzea v České republice – Národní technické muzeum a Technické muzeum v Brně. Na programu slavnostního ceremoniálu se podílel také Český rozhlas jako jeden z významných zástupců technického pokroku naší společnosti.