Nový předmět v archeologické sbírce Muzea regionu Valašsko


< >


27.květen 2016


Nedávno se naše archeologická sbírka rozrostla o nový artefakt, který byl nalezen v okolí Kelče naším regionálním spolupracovníkem.

Nalezeným předmětem je sekeromlat neobvykle velkých rozměrů a váhy. Sekeromlat je druh kamenného nástroje, který byl vyráběn především z břidlic, pískovců a jiných jemnozrnných hornin zejména v mladší a pozdní době kamenné broušením a hlazením. Do již hotového sekeromlatu se nejčastěji pomocí duté kosti s vlhkým pískem vrtal otvor pro násadu.

Předpokládá se, že tyto předměty sloužily primárně pro pravěké dřevorubce a tesaře jako sekery nebo tesly. Později, zejména v pozdní době kamenné, byly užívány také jako zbraně a pravděpodobně získaly i symbolický charakter, který dokládají nálezy sekeromlatů z vizuálně zajímavých měkkých hornin. Taktéž se objevují i v hrobech. Pravděpodobně plnily funkce odznaků moci nebo symbolizovaly status jisté společenské skupiny.

Délka a také váha nalezeného sekeromlatu značně převyšují běžné rozměry a výrazně kontrastují s malým průměrem otvoru pro násadu. Tyto metrické údaje nám dovolují uvažovat o jiné funkci tohoto artefaktu, protože pro běžné využití sekeromlatu tj. dřevorubectví se zdá poměrně nevhodný. Pravděpodobně šlo o výše zmiňovaný symbol moci.

Kulturně tento nález řadíme, s největší pravděpodobností, do závěrečné etapy kultury s moravskou malovanou keramikou (případně do následující kultury nálevkovitých pohárů), která se na Moravě vyskytovala přibližně tisíc let a to od poloviny 5. tisíciletí před naším letopočtem v druhé půlce mladší a na začátku pozdní doby kamenné.

Kultura s moravskou malovanou keramikou patřila mezi poslední z prvotních rolnických společenstev, které kolonizovali střední Evropu. V závěrečném horizontu její existence se objevují první kovové předměty a pomalu nastává rozpad velké matrilineární rodiny, čímž se vytvářejí nejstarší sociální modely dnešní společnosti.

Sekeromlat bude vystaven, jako jedna z novinek, v expozici „Od kamene k soše“ která se bude zahajovat 16. 6. 2016 v kostele sv. Trojice ve Valašském Meziříčí.

Mgr. Samuel Španihel