Vyšlo 36. číslo časopisu Valašsko, vlastivědná revue


< >


1.červen 2016


První letošní číslo oblíbeného muzejního periodika je v prodeji od konce května.

Právě vyšlo nové číslo revue Valašsko, které si můžete za nejnižší cenu na trhu zakoupit na pracovištích Muzea regionu Valašsko ve Vsetíně, Valašském Meziříčí a Lešné. A nebo jej můžete získat spolu s dalšími cenami, pokud se zúčastníte soutěže Po stopách dinosaurů na Vsetínskou noc 2016 v sobotu 4. června, a budete vylosování v desítce šťastných výherců.

Vydávání muzejního časopisu již druhým rokem podporuje firma GALVAMET spol. s r. o., která provozuje ve Vsetíně od roku 1999 kalírnu kovů. Kromě sponzoringu zaměřenému na podporu přírody a kultury v regionu se firma věnuje dalším kulturním a edukačním počinům: vybudovala naučnou ekologicko-průmyslovou stezku a školicí středisko a zřídila ve svém objektu v areálu bývalé vsetínské zbrojovky muzeum, do nějž soustředila řadu exponátů vztahujících se nejen k historii závodu datující se od roku 1938, ale také k české státnosti, a to zejména v období 2. světové války a v přelomových letech 1968 a 1989.

Časopis Valašsko č. 36 přináší opět pestrou nabídku příspěvků z historie i současnosti našeho regionu. Dočkáte se pokračování statě historika Tomáše Baletky o retribučních procesech a k tématu 2. světové války se váže i koláž historických fotografií dokumentujících partyzánský odboj, jejichž výběr provedla Ivana Ostřanská.

V sekci Lidé a společnost jsou zařazeny články o historii cukráren na Valašskomeziříčsku od Jitky Slezákové, o spolupráci Josefa Válka a Františka Táborského na realizaci dnes již legendárního vlastivědného periodika Naše Valašsko od Ondřeje Volčíka, o spisovateli Ozefu Kaldovi od literárního teoretika a beletristy Františka Všetičky a o Marii Podešvové od emeritní pedagožky Marie Mikulcové, která čerpala z osobních vzpomínek a z korespondence s paní spisovatelkou.

V sekci Lidová kultura a folklor vás seznámí s kolekcí kraslic Muzea regionu Valašsko kurátorka etnografických fondů Milada Fohlerová, která v dalším článku pomocí dobových dokumentačních fotografií z muzejního fotoarchivu zprostředkovává dovednost našich předků, a to podomáckou výrobu vázání na formě. O tom Jak sa na Vałašsku ďełały rúzné pagáčky se dočtete v nářečních ukázkách ze Lhoty u Vsetína, které již tradičně pro vás vybírá Hana Goláňová z pražského Ústavu pro jazyk český Akademie věd ČR. Do světa folkloru vás zavedou příspěvky hned několika autorů: Dalibor Malina připravil komentář k výtahu dosud nepublikovaného rukopisu Oldřicha Šuleře o slavném muzikantovi Janu Pelárovi, spisovatelka Ivanka Radilová se věnuje životu a dílu Milána Švrčiny, Radek Bryol zavzpomínal na meziříčského primáše Staňu Sadílka, atmosféru Vševalašského (už desátého) bálu v Bystřici pod Hostýnem zachytila Alžběta Vejrostová a o valašských tancích píše v rubrice Muzejní zpěvníček Jaroslav Kneisl. Regionální etnografka a muzejnice, paní Eva Urbachová spolu s redakční radou neopomněla pogratulovat svému dlouholetému kolegovi a příteli PhDr. Karlu Pavlištíkovi k jeho významnému letošnímu jubileu.

Do sekce Umění a průmysl připravila článek o sochaři Leopoldu Christovi kurátorka valašskomeziříčského muzea Ivana Ostřanská, která poukazuje zejména na jeho záslužný počin, jakým je jeho rodinná kronika o Valašském Meziříčí a Krásně, uložená ve sbírce muzea. Při příležitosti letošního odlévání otisku rukou Jindřicha Štreita ve valašskomeziříčské školní huti požádala historička umění Kamila Valoušková známého fotografa o rozhovor, který provází výběr z autorova nejnovějšího cyklu dokumentárních fotografií Lidé bez domova. Jana Mitrová a Radek Bryol ve svém příspěvku zpracovali historii i současnost výroby ohýbaného nábytku v Bystřici pod Hostýnem, jejíž tradice trvá už 155 let. Do rubriky V ateliéru oslovila s několika otázkami "na míru" Olga Mehešová designéra Jaroslava Juřicu, autora návrhu židle 002 pro TON, a. s. Z básní haiku od Miroslava Urubka můžete ochutnat v rubrice Poezie (Dalibor Malina).

V novém čísle vám také nabízíme čerstvé informace z regionu a dostanete od nás několik tipů na výstavy, akce či četbu. Seznámíme vás s novým internetovým portálem eBadatelna Zlínského kraje (Milan Ošťádal) a s krátkou, ale živou historií muzejních nocí v regionu (Kamila Valoušková, Olga Mehešová). Pozveme vás na Hejův nožík (Lenka Kučerová), do Muzeua řeznictví ve Valašském Meziříčí (Ivana Ostřanská, Aleš Linduška), do expozice historického nábytku z ohýbaného dřeva v bystřickém zámku (Olga Mehešová), na výstavu tapiserií a liturgického textilu ze sbírek UPM v Praze do MaGC ve Valašském Meziříčí (Martina Lehmannová) a na výstavu Graffiti ve vsetínském zámku (Pavel Mašláň). V jednom z příspěvků připomeneme zdařilou výstavu obrazů malíře Miloše Borii, kterou ve zlínské galerii připravil kurátor Ivan Bergmann, a doporučíme Vám prostřednictvím etnografa Daniel Drápaly publikace Tajemství v názvech ukrytá a Uchováno budoucím generacím. A ani tentokrát jsme nezapomněli na školy a pedagogy! Archeolog Samuel Španihel připravil 1. díl seriálu Archeologie Valašska – Starší a střední doba kamenná (a v rubrice Za tajemství depozitářů rozebírá jeden ze sbírkových předmětů – kamennou teslu lidu se šňůrovou keramikou) a etnografka muzea Milada Fohlerová píše na přání z řad učitelů o tradičních velikonočních vajíčkách na Valašsku.

V sekci příroda muzejní ornitolog Karel Pavelka publikuje první díl svého příspěvku o ptácích valašských pastvin a luk věnovaný pěvcům (v zimním čísle otiskneme nepěvce). V rubrice Příroda s prožitkem se dočtete o prvních bylinách, které na jaře jako jedny z prvních rozkvétají, a dozvíte se o jejich léčivých účincích (Bohdana Šimčíková).

Přejeme Vám příjemné i poučné čtení a zájemcům o publikování z řad odborné i laické veřejnosti připomínáme, že uzávěrka letošního druhého, a to prosincového čísla je už 1. října.

Olga Mehešová, redakce časopisu VVR