Unikátní řezbovaný betlém na vsetínském zámku


< >


1.listopad 2016


Unikátní šestimetrový vyřezávaný betlém Aloise Zádrapy je k vidění na vsetínském zámku na výstavě Za dlouhých zimních večerů

Na počátku tohoto ojedinělého řezbářského díla byl velký sen o malém vyřezávaném betlému. Ten se jeho autor – Alois Zádrapa (nar. 1939) z Lidečka rozhodl zrealizovat po odchodu do penze a absolvování dějin umění na univerzitě třetího věku v roce 2006.

Původním povoláním stavař bez předchozích řezbářských zkušeností začal první figurky původně zamýšleného nevelkého betléma vyřezávat z lipového dřeva přesně před 10 lety. Práce se dřevem ho však nakonec pohltila natolik, že k nim postupně přibývaly další postavičky lidí a zvířat i celé nové výjevy. A z malého betlému se v průběhu let stalo dílo měřící přes 6 metrů na délku a čítající více než 300 figurek.

Betlém Aloise Zádrapy není aktuální pouze v období Vánoc. Kromě ústřední betlémské scény totiž vyobrazuje i výjevy ze života na Valašsku tak, jak si ho jeho autor pamatuje z dob svého dětství a mládí. Můžeme zde spatřit Valachy při práci na poli, na pastvě či v lese, při pečení chleba, strouhání zelí nebo stloukání másla. Z tradičních druhů lidové výroby je tu prezentováno např. předení lnu na kolovratu, pletení košíků či slaměných ošatek, z řemesel zase kolářství, bednářství nebo třeba kovářství. K vidění jsou i veselé chvíle našich předků, jako např. tancování při muzice nebo třeba posezení v hospodě či pálení slivovice. Protože je autor z Lidečka, nechybí ani vyobrazení lidečských reálií – např. Čertových skal (i s čerty), kostela či sochy sv. Jana Nepomuckého v Lidečku.

Veřejnosti byl betlém poprvé představen v roce 2010, od té doby putuje po různých výstavách. Doposud ho mohli obdivovat nejen v autorově rodišti v Lidečku, ale i na Hovězí, v Lešné u Valašského Meziříčí či ve Valašských Kloboukách. V roce 2013 byl dokonce prezentován na mezinárodní výstavě betlémů v Jindřichově Hradci.

Až do 8. ledna 2017 ho mohou zhlédnout návštěvníci vsetínského zámku v rámci výstavy Za dlouhých zimních večerů V neděli 13. listopadu při akci Odpoledne s lidovými výrobci bude na zámku ve Vsetíně k vidění i sám autor Alois Zádrapa při své řezbářské vášni.

Mgr. Milada Fohlerová, etnograf, MRV Vsetín