Muzejní sbírky obohatila kolekce lisovaného skla


< >


16.listopad 2016


Známý sběratel a editor specializovaného časopisu věnoval Muzeu regionu Valašsko kolekci lisovaného skla

Muzeum regionu Valašsko patří mezi instituce shromažďující sbírky přírodnin a všech oborů lidské činnosti z daného regionu, včetně prací umělecko-řemeslných a uměleckoprůmyslových. Řadu předmětů lze do sbírek získat skutečně sběrem, jak etymologie slova napovídá, ale k získání předmětu s uměleckou hodnotou už je zapotřebí financí anebo osvíceného donátora. Regionální instituci je opravdu ctí, když osobnost donátora je zároveň i erudovaným sběratelem a editorem.

Ing. Siegmar Geiselberger pracoval dlouhá léta jako architekt při mnichovské univerzitě. Sběratelství lisovaného skla se věnuje poslední dvě desetiletí a za tu dobu vybudoval úctyhodnou sbírku, v níž převažuje sklo z bavorské a české oblasti. Od roku 1998 vydává specializovaný časopis Pressglas – Korrespondenz, který přináší články a studie od sběratelů, sklářských odborníků, zprávy a citace odborné literatury a také reprodukce dochovaných katalogů lisovaného skla z 19. a 20. století. Ing. Geiselbergerovi se podařilo prostřednictvím tohoto periodika vybudovat komunitu, v níž se nad problematiku lisovaného skla střetávají odborníci se všech koutů světa – okruh jeho čtenářů i přispěvatelů už dávno překročil hranice Evropy.

Část své sbírky S. Geiselberger před šesti lety věnoval muzeu spravujícímu nejrozsáhlejší sbírku evropského skla – sklářskému muzeum v německém Pasově (Glasmuseum Passau). Letos v říjnu sběratel kolekcí lisovaného skla opětovně obohatil také sbírku Muzea regionu Valašsko. Jedná se o čiré i modře zbarvené sklo vyrobené sklárnami firmy S. Reich & Co. především v 19. století. Firma se výrobou lisovaného skla zabývala od roku 1874 a soustředila ji do Mariánské huti ve Velkých Karlovicích. Po roce 1930 se výroba lisovaného skla přesunula do skláren ve Valašském Meziříčí – Krásně, ale i do rakouského Voitsberku, který tehdy také patřil ke sklárnám firmy S. Reich & Co.

Obecně můžeme říci, že technologie lisovaného skla stojí na počátku industrializace sklářské výroby. Sklo s lisovaným dekorem nahrazovalo mnohem dražší broušené sklo, bylo vyráběno v mnoha kusech a našlo si cestu i do běžných domácností. Dar Ing. Geiselbergera obohatí sbírku skla valašskomeziříčského muzea a přispěje také hlubšímu průzkumu sklářské produkce v oblasti Valašska.

Mgr. Kamila Valoušková, historik umění MRV