Soutěž Kniha je kamarád byla vyhodnocena


< >


16.únor 2014

Ve čtvrtek 6. února 2014 proběhlo za hojné účasti diváků i hostů v Mramorovém sále zámku ve Vsetíně vyhodnocení celostátní soutěže mladých čtenářů Kniha je kamarád. Soutěž už popáté vyhlásila Základní škola Vsetín, Sychrov 97, spisovatelka Šárka Junková a Muzeum regionu Valašsko p.o., pod záštitou Obce spisovatelů. Smyslem této soutěže je přečíst knihu a doporučit ji atraktivním způsobem ostatním. Do soutěže se zapojili ale i mladí posluchači ze vsetínských mateřských školek z Ohrady, Kopečku a Sychrova, ale i z MŠ z Hulína, ti krásně ilustrovali pohádky a příběhy, které jim přečetly paní učitelky ve školce. Malí předškoláčci si převzali ceny v samostatném programu od 9.00 hodin. Od 10.00 hodin už zaplnily sál dvě stovky žáků základních a středních škol ze širokého okolí a celkem si převzali 56 cen, knih, které darovali samotní autoři nebo některá nakladatelství a vydavatelství.

Do soutěže bylo zasláno 712 příspěvků z 56 škol z celé republiky, několik jich přišlo z osobních adres přímo od autorů. Většina příspěvků byla individuálních, ale radost měli organizátoři i z těch hromadných, kdy celá skupina doporučovala jednu nebo více knih. Soutěžící doporučovali knihy ilustrací, textem nebo kombinací obou. Mezi nejvýraznější osobnosti patřila Lenka Martinková, která si pro cenu v kategorii středních škol přijela až ze Staré Boleslavi.

Součástí programu byla i soutěž VIP čtenář, kde o titul usilovalo šest týmů ze 4.-6. ročníků základních škol. Jejich úkolem bylo prokázat přímo před publikem své znalosti o knihách a čtení a doporučit jednu z nich, tu nejlepší přímo v sále. Nejlépe se to povedlo týmu Knihomolové ze ZŠ z Pohořelic, ale skvěle si vedli i páťáci ze ZŠ Vsetín, Rokytnice, ze ZŠ Trávníky i Sychrov. Oceněné práce budou vystaveny v Malé galerii vsetínského zámku do 9. března 2014 a určitě stojí za shlédnutí. Pátý ročník soutěže se opravdu vydařil. Zájem soutěžících byl velký a to organizátory povzbuzuje a dává jim naději, že „čtení neumírá na úbytě“, ale je tady stále velká skupina dětí, kterou čtení baví a inspiruje. Ať je kniha i Váš kamarád!