Výstava „Chléb za břichem nechodí“ zahájena ochutnávkou


< >


14.březen 2014


V neděli 9. března 2014 byla otevřena nová výstava s názvem „Chléb za břichem nechodí“, návštěvníci mohli v tento den ochutnat několik druhů chleba.

V neděli 9. března 2014 byla otevřena nová výstava s názvem „Chléb za břichem nechodí“. Výstava je věnována zemědělské tradici na Valašsku a ukazuje průřez každoročním složitým a pracným procesem, který bylo nutné absolvovat pro dosažení sklizně – od vysetí zrna do půdy až po upečený bochník chleba.

Protože výstava o chlebu bez možnosti jej ochutnat by nebyla úplná, rozhodli jsme se v den zahájení výstavy připravit ochutnávku různých druhů chleba. A nebyly to chleby obyčejné. Díky paní Běle Vávrovské se podařilo oslovit pekaře a pekařky domácích kváskových chlebů. Nakonec se sešlo a ochutnávalo se 10 druhů chlebů s mnohdy poetickými názvy: Pšenično-žitný s pohankovou záparou, Kváskový chléb s podmáslím, Vinohradský pšeničný chléb, Pšenično-žitný se záparou z celozrnné hrubě mleté mouky, Celozrnný žitný chléb, Škvarkový chléb, Bezlepkový kváskový chléb s tefflovou moukou a další.

Na své si přišly chuťové buňky a snad nejčastější věty, které zazněly: „Teď už ten kupovaný chutnat nebude“ nebo také „Takový chleba se musím naučit doma péct“ – nenechaly nikoho na pochybách, že chleby byly opravdu chuťově vynikající. Zájemci si odnesli domů kvásek a hlavně cenné rady, jak se o kvásek starat a tip na jednoduchý recept na kváskový chléb.

Pro velký zájem ochutnávku doma pečených kváskových chlebů zopakujeme v neděli 16. března 2014 od 14:15 hod.