Děti si užily Prázdniny na zámku


< >


27.srpen 2016


Muzeum regionu Valašsko a ZŠ Vsetín, Sychrov 97 jsou organizátory Prázdnin na zámku, které proběhly v prostorách zámku ve Vsetíně od 22. do 26. 8. 2016. Každé ráno se tu sešli malí školáci, které už přestalo bavit jen si hrát a odpočívat, a rozhodli se, že se něco zajímavého dozví a poznají nové kamarády.

Celý týden je motivován historií templářů, proto také navazuje na úspěšné Templářské slavnosti. Žáci absolvují denně několik lektorovaných vzdělávacích programů muzea, které jsou samozřejmě odlehčeny zábavou, zpěvem, odhalováním tajemství zákulisí muzea atd.

O děti se starají odborní lektoři muzea, a to zejména Mgr. Jitka Plátková a Mgr. Jan Husák, kteří na pondělí připravili seznámení se zámkem, tvořivé pískohraní, zpívánky a tance, které nejprve vyvolaly v dětech mírné rozpaky, ale pak, když se všichni rozproudili, byla to zábava. No a nakonec ochutnali účastníci akce část vynikajícího programu muzea z projektu Barevný svět, který získal prestižní ocenění v rámci Národní soutěže Gloria Musaealis. Pomocí světel děti kreslily, malovaly a posílaly světu tajemné vzkazy.

K úternímu programu se přidal také kurátor a historik muzea Mgr. Pavel Mašláň, který děti seznámil s historií templářů na Vsetíně, dovolil jim psát středověkým psacím náčiním, husím brkem, anebo vyzkoušet si kroužkovou košili rytíře. A pak přišlo úžasné překvapení. Mezi děti zavítali členové skupiny historického šermu Alternus ze Vsetína. Tak to byla teprve podívaná, a také akce, protože děti si nakonec mohly samy vyzkoušet, jak rytíři ve středověku bojovali. A zájem byl veliký, a to nejen mezi chlapci, ale mečů, dýk i dalšího nářadí se s chutí chopily i dívky. Závěr úterního programu probíhal v tajemných prostorách vsetínského zámku, kam žádný návštěvník běžně nezavítá, ve sklepení. Tam děti zanechaly tajemné vzkazy pro budoucí generace. Kdybyste chtěli vědět, co děti napsaly, budete se muset do muzea přijít podívat.

Středa patřila zkoumání vesmíru, ale i počasí. Odborný pracovník hvězdárny Pavel Svozil dětem představil meteorologická zařízení v areálu, včetně detektoru bleskových výbojů, kterých bylo letos nad Vsetínem zaznamenáno jen 433, z toho asi sto v bouřlivé noci na konci července, a pak je pozval do kopule k pozorování Slunce. Krásný den děti zakončily hrami, zpěvem a povídáním.

Den čtvrtý děti částečně prožily ve stálé muzejní expozici Živá paměť regionu a výstavě motorek. Tvořivosti popustily uzdu při výrobě unikátních přírodních rámečků a templářských štítů a stihly ještě poznávat zámecký park a okolí.

Pátek byl zasvěcen přírodě a badatelské expedici do stálé expozice ve věži – Příroda hrou, ale také odlévání stop divokých zvířat, nebo výrobě templářských plášťů a opasků. Mezi děti zavítala i ředitelka Oblastního spolku Českého červeného kříže ze Vsetína paní Jana Sklářová, která si s nimi popovídala o první pomoci a dárcovství krve. Děti si vyzkoušely, jak by reagovaly na krizové situace, kdyby došlo ke zranění kamaráda, vyzkoušely si i manipulaci s obvazovým materiálem a to nejen vážně, ale i s humorem, až tak do důsledků, že z kamaráda udělali mumii celou zabalenou do obvazů (viz fotografie).

Všichni účastníci akce Prázdniny na zámku odcházeli v pátek 26. 8. 2016 domů plni zážitků a inspirace. Poděkování patří Muzeu regionu Valašsko, jeho lektorům i dalším pracovníkům, kteří se zasloužili o zdárný a příjemný průběh týdenní akce.

Jaroslava Ševčíková