Navštivte výstavu k výročí Slovenské strely


< >


17.srpen 2016


Lašské muzeum v Kopřivnici připomíná 80 let od uvedení legendárního „rychlíku“ do provozu

Do 4. září je otevřena v Šustalově vile v Kopřivnici výstava věnovaná letošnímu výročí Slovenské strely. Před osmdesáti lety, tj. 13. července 1936, totiž poprvé vyjela na železniční trať mezi Bratislavou a Prahou.

Název „Slovenská strela“ si ve své době u nás naprosto nejmodernější, technicky i designově progresivní motorový vůz vysloužil nejen díky své dálkové trase, ale i pro svou rychlost. Jako komfortní, expresní spoj byl schopen zvládnout cestu z Bratislavy do Prahy při cestovní rychlosti 92 km/h za pouhé 4 hodiny a 51 minut, a to včetně více než půlhodinové přestávky na své jediné zastávce – v Brně. (Maximální povolená rychlost vlaku byla 130 km/h, ale byl schopen dosáhnout rychlosti až 150 km/h!)

Vlak Slovenská strela byl vyvíjen a následně vyroben v závodě Ringhoffer – Tatra v Kopřivnici mezi lety 1933 až 1936. Tamější vedoucí konstrukce a pozdější technický ředitel Hans Ledwinka přizval ke spolupráci řadu odborníků. Významné postavení mezi nimi zaujímal vsetínský vynálezce Josef Sousedík (1897–1944), který ke společnému dílu přispěl patentovaným unikátním elektromechanickým přenosem výkonu vozu z motoru na kola.

Vůz druhé vozové třídy M.290.0 byl vyroben na zakázku Ministerstva železnic ve dvou exemplářích, které jezdily do 2. světové války a poté i po ní, ale už jako luxusní vládní či ministerské vlaky. Oba dosloužily v průběhu 50. let minulého století a dochoval se pouze jeden z nich, který našel v roce 1960 útočiště v kopřivnickém muzeu. Pro svou technickou výjimečnost a historickou hodnotu byl v roce 2010 prohlášen za národní kulturní památku.

Na probíhající kopřivnické výstavě „Slovenská strela v továrně“, jejímž autorem a kurátorem je odborný pracovník Regionálního muzea v Kopřivnici o.p.s. Mgr. Pavel Dvořák, je kromě modelu Slovenské strely vystaven soubor fotografií pořízených ze skleněných negativů z roku 1936, které jsou uloženy v podnikového archivu Tatry. Snímky s vysokou dokumentační hodnotou zachycují výrobu Slovenské strely a mají ryze technický charakter (opomíjí zcela tehdejší pracovníky). Kolekci doplňují kopie dobových fotografií z roku 1966, které dokumentují umístění Slovenské strely v parku u Lašského muzea, odkud byla v roce 1997 přemístěna k Technickému muzeu, kde je jako trvalý symbol města doposud vystavena.

Komorní, ale velmi zdařilá výstava stojí jistě za zhlédnutí. Pokud se do Kopřivnice během prázdnin vypravíte, máte možnost v Šustalově vile navštívit nejen stálé expozice (věnované Zdeňku Burianovi a místní výrobě kameniny a fajánce), ale v její K-Galerii i výstavu sochařky Kristiny Veskové z Janové u Vsetína, která končí 28. srpna.


Mgr. Olga Mehešová