Dokument o životě Jiříka Třanovského (1592–1637)


< >


9.září 2016


Sbírka starých tisků valašskomeziříčského muzea měla možnost opět vyjevit něco ze svých pokladů. Filmaři Rozhlasu a televízie Slovenska v ní totiž natáčeli dokument o Jiříku Třanovském.

Tento evangelický kněz působil v našem městě od roku 1615, než musel po deseti letech kvůli svému vyznání zemi opustit a odejít do exilu.

Jiřík přišel do Meziříčí coby rektor městské školy, sice s takřka čerstvým diplomem z univerzity a pramalými zkušenostmi, ale s o to lepší pověstí literárně a hudebně nadaného vzdělance. Není proto divu, že se brzy po příchodu zapojil do činnosti literátského bratrstva, pěstujícího chrámový zpěv, kde mohl navázat na své dosavadní básnické pokusy a začít skládat české modlitby a písně.

V roce 1616 přijal místo duchovního v kostele, kde našel vzhledem k vyznání místních (Žerotínové podporovali Jednotu bratrskou a i jejich poddaní byli vesměs nekatolíci) vhodné místo pro svou duchovní činnost. Bohužel náboženské poměry v zemi se čím dál víc přiostřovaly a dokonce i sám pán Jetřich ze Žerotína pod nátlakem Habsbursků konvertoval ke katolické víře. Sám Třanovský přestoupit na katolické vyznání odmítl – a musel odejít. Azyl našel u přátel na Těšínsku a později na Slovensku. Počátkem 30. let přijal místo v Liptovském Mikuláši, kde se později zrodí i jeho nejslavnější dílo Cithara sanctorum. Rok po jeho prvním vydání v roce 1636 Třanovský umírá, oblíbenost Cithary sanctorum však trvá do dnešních dní. Řada jejích výtisků, včetně nejvzácnějšího prvního vydání, se dostala za ta léta i do sbírek meziříčského muzea, které nyní opatruje více než šest desítek Třanovského děl.

V avizovaném dokumentu slovenské televize, jehož premiéra je plánována na letošní první adventní neděli, se objeví jak vydání Cithary z roku 1636, tak i několik dalších ze 17. století. O přesném čase vysílání Vás budeme zavčas informovat.

Mgr. Ivana Ostřanská