Na vsetínském zámku proběhl první ročník Svatojánského podvečera


< >


26.červen 2016


V průběhu roku byla v životě našich předků významná období, mezi něž patří i letní slunovrat. Ke svatojánské noci z 23. na 24. června se vážou lidové obyčeje vztahující se k k rostlinám a k ohni, jehož světlo a zář symbolizuje vrcholící Slunce. I na Vsetíně jsme oslavili slavnost svatého Jana.

První ročník Svatojánského podvečera proběhl v pátek 24. 4. 2016 na vsetínském zámku.

Slavnost zahájil koncertem Tomáš Kočko & orchestr, kde zazněly i písně z nového alba Velesu. Následovaly bubnovací workshopy s Lukášem Kamasem, beseda s bylinkářkou paní Vandou Vrlovou na téma léčivých svatojánských bylin.

Návštěvníci měli možnost navštívit také svatojánské dílny, kde si mohli vyrobit svatojánské lucerničky, věnečky, výrobky z ovčí vlny, kouzelné škapulíře, čarodějnické metličky a další pěkné věci. Pro děti byla také připravena soutěžní stezka "Putování broučků zámkem a parkem", na jejímž konci na ně čekaly hezké odměny. V parku se také objevil slavný Míša z Brodské, který sem minulý týden doputoval ze zámku Kinských ve Valašském Meziříčí.

Pro hladovce bylo připraveno občerstvení v podobě placek z pece, ovocného vína, divotvorného čaje a bylinkových sirupů.

Vrcholem podvečera byla hodinová svatojánská slavnost v podání pěveckých a tanečních souborů Kyčera z Halenkova, Hafera z Nového Hrozenkova, Ostrévka z Nového Hrozenkova a tanečního oboru ZUŠ Vsetín. Aktéři předvedli velkolepé a krásné vystoupení, ve kterém nechybělo skákání přes svatojánskou vatru, sběr kouzelných bylin ani zahánění čarodějnic.

Úplně na závěr se za zvuku bubnů zaplnil Mramorový sál lucerničkami svatojánských broučků, kteří při světelné show vytvářeli roztodivné obrazce. Fotografie ze světelné show, ale i z celého programu jsou v plné kvalitě nahrány na Facebookových stránkách Muzea regionu Valašsko.

foto a text: Mgr. Jan Husák