Na Valašsku vzplály svatojánské ohně


< >


25.červen 2016


I letos v předvečer svátku svatého Jana vzplály na mnoha valašských kopcích svatojánské ohně.

Pálení svatojánských ohňů je tradičním fenoménem svatojánské noci z 23. na 24. června. Vatry, zapalované na nejvyšších místech v krajině, symbolicky představují Slunce, které je v době letního slunovratu na vrcholu sil. Zároveň oslavují narození svatého Jana Křtitele.Svatojánská noc je proto příznačná spojením křesťanské a pohanské tradice.

První svatojánská vatra se podle tradice zapaluje na bájné hoře Radhošť. Po ní následují ohně po celém Valašsku - na Santově, na Lhotě, Portáši, Kohútce, Hutisku, Búřově nebo na Polomci.

Na rozdíl od loňského roku, kdy v deštivém počasí bylo zapálení ohně na Radhošti náročné, vzplanula třímetrová hranice téměř okamžitě. Vatru na Radhošti připravili pracovníci společnosti Městské lesy Rožnov s Maticí Radhošťskou. Vatra na Radhošti však nevzplála jako první - některé "nedočkavé" valašské kopce ji předběhly.

V minulosti hořívala na kopcích v okolí Radhoště téměř třicítka ohňů a věřilo se, že v tuto magickou noc se otevírají skály s poklady a rostou magické byliny. Okolo žhnoucí vatry na Radhošti se letos sešlo okolo 200 lidí. Jenom je škoda, že i na vrchol Radhoště přijelo mnoho lidí autem. Tím trpí nejen pěší turisté a příroda, ale místo tím ztrácí i kus své autentické atmosféry.

foto a text: Mgr. Jan Husák