37. číslo časopisu Valašsko, vlastivědná revue v prodeji


< >


2.leden 2017


Zimní číslo populárně-naučného muzejního periodika nabízí řadu poutavých víceoborových příspěvků!

Nové, zimní číslo časopisu Valašsko, vlastivědná revue vyšlo 10. prosince. Jeho kvalitní grafická úprava je jako již řadu let dílem rožnovského grafika Břetislava Vaška a jeho realizaci finančně podpořila vsetínská firma GALVAMET spol. s r. o. Nejen jim, ale i všem přispěvatelům DĚKUJEME za skvělou spolupráci a přízeň!

Čtenáři můžou jako vždy očekávat pestrou, víceoborovou paletu populárně-naučných příspěvků.

Mohou se například těšit na pokračování článku muzejního ornitologa Karla Pavelky o ptácích valašských pastvin a luk, který se tentokrát věnuje našim nepěvcům. O projektu příroda a lidé v Kurovickém lomu informuje trojice autorů: Dušan Trávníček, Jan Husák a Lukáš Spitzer. K přírodovědné tematice se řadí i článek muzejní lektorky Bohdany Šimčíkové, stálé přispěvatelky do rubriky Příroda s prožitkem, která píše o jalovci obecném.

Tvůrci filmu Děda Marta Santovjáková Gerlíková a Milan Basel se vyznali ze svého intenzivního vztahu k našemu kraji v rubrice "Čím je pro mne Valašsko". Odborná konzultantka filmu Děda, etnografka Věra Kovářů zavzpomínala na chvíle z natáčení a zhodnotila přínos celovečerního filmu, k němuž se právě pod jejím dohledem dokončuje populárně-naučný film o valašských lidových zvycích v průběhu roku – od jara do zimy. Absolventka etnologie na brněnské univerzitě Lucie Navrátilová seznamuje čtenáře s výsledky svého několikaletého výzkumu mikulášských obchůzek na Hornolidečsku. Do závěru léta čtenáře zavede článek etnografky Romany Habartové, která se v něm navrací k velmi zdařilému jubilejnímu ročníku akce Dožínky Zlínského kraje v Kroměříži. O kopřivě v lidové kultuře píše Václav Michalička, autor výstavy věnované tomuto tématu, která nyní probíhá v muzeu v Příboře. Štípanými holubičkami na Valašsku se zabývala etnografka vsetínského muzea Milada Fohlerová. Folkloristka a lektorka Muzea regionu Valašsko Jitka Plátková položila několik otázek letošnímu Mistru rukodělné výroby Zlínského kraje Vladimíře Hrubešové, výrobkyni rekonstrukcí valašských lidových krojů.

Od historika vsetínského muzea Pavla Mašláně je publikován příspěvek k historii motokrosu na Valašsku, který vzešel z terénního výzkumu jako přípravy pro realizaci letošní vsetínské výstavy Fenomén motocyklistiky – Historie motocyklistiky na Valašsku. Lukáš Perutka připravil článek o misiích valašskomeziříčských duchovních ve Spojených státech amerických a v tématu bude pokračovat i v dalších dvou příspěvcích, které budou v muzejní revue otištěny v příštím roce.

Objevným dílem je článek Petra Odehnala, který na základě bádání v archivních pramenech zpracoval architektonické realizace vsetínského stavitele Michala Urbánka ml. ve Valašských Kloboukách. Historička umění valašskomeziříčského muzea Kamila Valoušková seznamuje s významnou uměleckou osobností a jejím dílem, s malířem Bohumírem Jaroňkem coby valašským impresionistou, jehož letošní výstavu ve Valašském Meziříčí zrealizovala ve spolupráci s tamějším Muzejním a galerijním centrem a s rožnovským muzeem. Výjimečným uměleckým počinem letošního roku jsou sakrální mozaiky v mariánském kostele v Karolince, o jejichž ikonografii a symbolice píše sám autor návrhu a spolutvůrce monumentálního díla, bohoslovec Juraj Begany. Rozhovor se vsetínským fotografem Vladimírem Březovským připravil fotograf vsetínského muzea Milan Ošťádal a historička umění Olga Mehešová se bývalého ředitele Muzea regionu Valašsko Jiřího Haase ptala na jeho profesi astronoma, celoživotní koníček – malování i na ilustrování "hvězdářských" pohádek. Muzejní archeolog Samuel Španihel přináší v sekci pro školy další pokračování seriálu o archeologii Valašska, tentokrát o Mladší době kamenné v regionu.

Přejeme všem čtenářům zajímavé a poučné čtení a zájemcům o publikování z řad odborné i laické veřejnosti připomínáme, že uzávěrka jarního čísla revue je 1. března.

Mgr. Olga Mehešová

historik umění Muzea regionu Valašsko