Glass sympozium Valašské Meziříčí 2016


< >


6.leden 2017


V zámku Kinských jsou vystavena díla z druhého sklářského sympozia, které proběhlo v listopadu 2016 ve sklářské škole ve Valašském Meziříčí

Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská ve Valašském Meziříčí je jednou z pěti škol v České republice vzdělávající v uměleckém řemesle, jímž naše země vyniká. V roce 2014 škola slavila 70 let od svého založení a při této příležitosti uspořádala historicky první sklářské sympozium, které do města přivedlo významné představitele sklářského umění, technologie i historie. Mezinárodním týdenním sympoziem tehdy vyvrcholily letité aktivity školy, pravidelně zvoucí do učeben i školní huti významné osobnosti české výtvarné scény a kultury. Těm zvlášť inspirativním pak na školní huti odlévají ruce do skla. Zvláštní cenu, tzv. „Krásenskou stopu“ pak vedení školy uděluje osobnostem regionálního sklářství.

Udílení obou ocenění mohli přihlížet i účastníci letošního GSVM 2016 /http://www.gsvm.cz/index.html/. V křehkém materiálu tak navždy zůstane uchován otisk dlaní spisovatelky a novinářky Aleny Ježkové. Ta v rámci přednášky přítomné seznámila se svou knihou o Karlu IV, ale i s místy, na kterých zůstala v městě pražském panovníkova stopa. Srdeční „Krásenskou stopu“ si z auly školy odnesl její dlouholetý pedagog Mgr. Petr Tichánek, který významnou měrou přispěl k dnešnímu uměleckému směřování původně řemeslné školy a podílel se i na zřízení a výzkumných projektech Glass centra, provozovaného pod záštitou školy. Perličkou sympozia pak byla přednáška významného sklářského výtvarníka a experta na tavenou skleněnou plastiku ak. mal. Zdeňka Lhotského, představivšího nejnovější realizaci svého ateliéru: skleněný sarkofág pro dánský královský pár.

Sklářské sympozium je ale přes svůj významný teoretický a společenský potenciál především tvůrčím setkáním sklářských výtvarníků. Pozvání na letošní ročník přijalo šest výtvarníků, kteří se se sklářským řemeslem důvěrně seznámili právě ve Valašském Meziříčí. Byli jim jak stávající pedagogové školy, s jejichž díly už se nějaké to desetiletí setkáváme na výstavách (Josef Divin, Ondřej Strnadel, Ondřej Galia a Luboš Šurýn z UTB ve Zlíně), tak absolventi školy studující nyní v ateliéru skla Fakulty multimediálních komunikací UTB ve Zlíně (Zdeňka Fusková a Tomáš Krejčí). Skleněné objekty zmíněných výtvarníků nyní opustily prostory školní sklářské huti a přesunuly se do prostorů výstavních. Práce z Glass sympozia Valašské Meziříčí 2016, které proběhlo 11. a 12. listopadu 2016, jsou až do poloviny března k vidění v zámku Kinských ve Valašském Meziříčí.

Kamila Valoušková