Výstava "obrazů malířů Hustopeč a okolí" v hustopečském zámku


< >


3.září 2015


Výstava maleb, kreseb a grafik z unikátní sbírky v majetku Městyse Hustopeče nad Bečvou

Městys Hustopeče nad Bečvou otevřel v rámci 13. ročníku Hustopečských dní v sobotu 29. srpna v prostorách hustopečského zámku výstavu obrazů z původní soukromé sbírky bývalého ředitele ZŠ Hustopeče nad Bečvou pana Oldřicha Pivody. Výstava je pro veřejnost zpřístupněna v průběhu září, každou neděli od 14 do 17 hodin.

Vystavené obrazy – malby, kresby a grafiky získal Městys Hustopeče nad Bečvou roku 1993. Umělecká díla původně pocházela ze soukromé sbírky někdejšího učitele a ředitele hustopečské základní školy pana Oldřicha Pivody (1920–1995). V závěru svého života předal za symbolickou cenu Obecnímu úřadu v Hustopečích nad Bečvou prostřednictvím tehdejšího starosty Antonína Horníka svou sbírku, kterou „dlouhá léta s obtížemi sbíral a kupoval“. Přál si, aby díla v ní zastoupená byla trvale vystavena v obecní galerii, a to nejlépe v hustopečském zámku, jehož dějinami – a osudy majitelů i historií hustopečského statku a blízkého okolí – se intenzivně po celý život zabýval a své poznatky publikoval. Tato výstava, která je realizovaná 20 let od úmrtí Oldřicha Pivody, tedy alespoň zčásti naplňuje jeho poslední přání. Svou sbírku charakterizoval jako sbírku „obrazů malířů Hustopeč a okolí“. Kromě uměleckých děl sbíral i staré pohlednice a dobové fotografie zachycující proměny obce a života v ní. Podařilo se mu získat obrazový materiál značné místopisné a historické ceny, který postihuje ikonografii nejen Hustopeč, ale také jeho rodiště Milotic, dále Poruby, Vysoké, Špiček, Černotína, Hranic aj.

K obrazům ze své sbírky měl velmi vřelý vztah a cenil si jejich dokumentační, památeční i umělecké hodnoty. Některé z nich si do posledních chvil ponechal „pro své potešení“. Umělecká sbírka v současnosti obsahuje 491 položek (není to ale kompletní sběratelova sbírka). Mezi třemi desítkami autorů děl se objevují jak profesionální umělci, tak amatérští i příležitostní tvůrci. Oldřich Pivoda byl velkým obdivovatelem zejména díla význačného symbolistního malíře a grafika Jana Konůpka a soustředil ve sbírce přes 290 jeho prací. (Umělec byl spřízněný s rodinou Dadákovou z Milotic, s vlastníky Družstva Hospodář a vydavateli oblíbeného Milotického Hospodáře. Redaktorem tohoto odborného zemědělského časopisu byl i po svých studiích Oldřich Pivoda.) Sběratelův zájem se zaměřil také na díla jemu blízkých přátel: od hranického grafika Ladislava Vlodka získal více než 140 děl a 35 obrazů od malujícího učitele Františka Strážnického, který působil ve Vsetíně a v Moravské Třebové. Sbírka je žánrově rozmanitá: zahrnuje krajiny, veduty, zátiší, portréty, akty, venkovský žánr a figurální kompozice. Vedle volných děl i užitou grafickou tvorbu – ilustrace, exlibris, novoročenky atd. Hojně se ve sbírce vyskytují kresebné studie.

Výstava představuje pana Oldřicha Pivodu zejména jako sběratele a znalce regionálních dějin, o jejichž popularizaci se tolik zasloužil. Byl ale i hercem a režisérem ochotnického divadla, vedoucím osvětové besedy, organizátorem řady kulturních akcí a zakladatelem valašského souboru písní a tanců. Aktivně se zapojil nejen do kulturního, nýbrž i do veřejného a politického života a podílel se např. na socializaci vesnice. Mnozí si jej ovšem pamatují především jako kultivovaného vzdělaného pedagoga s přirozenou autoritou a vypravěčským nadáním, pro něhož bylo povolání životním posláním. V Hustopečích působil jako učitel od roku 1941, a to po dobu téměř čtyřiceti let (mezi lety 1968–1981 zastával post ředitele základní školy). Před odchodem na odpočinek napsal do školní kroniky tato cituplná slova: „Loučím se s tebou, školo, s vámi žáci, učitelé a zaměstnanci. Snad slzy, které se mi vkrádají do očí, budou zatlačeny hřejivým pocitem, že jsem se vždy snažil být nejlepším příkladem a že jsem své žáky naučil a vychoval, jak jsem nejlépe uměl, podle svého nejlepšího a nejčistšího svědomí.“

Mgr. Olga Mehešová, kurátorka výstavy (výběr ze sbírky, instalace výstavy, úvodní slovo)