Vyšla publikace "Valašské louky a pastviny – dědictví našich předků"


< >


14.červen 2013


Kniha, která Vám srozumitelně řekne vše o soužití lidí a přírody na Valašsku.

Muzeum regionu Valašsko ve spolupráci s občanským sdružením Muzejní společnost ve Valašském Meziříčí vydalo v květnu 2013 multimediální publikaci Valašské louky a pastviny – dědictví našich předků.

<br>

TV Beskyd: Muzeum regionu Valašsko vydalo zajímavou knihu

<br> <object style="height: 264px; width: 430px"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/BTC_TjdkyMw?version=3"><param name="allowFullScreen" value="true"><param name="allowScriptAccess" value="always"><embed src="http://www.youtube.com/v/BTC_TjdkyMw?version=3" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" allowScriptAccess="always" width="430" height="264"></object>

Autory publikace jsou zaměstnanci muzea Jana Tkáčiková, Jan Husák a Lukáš Spitzer.

Barevná brožovaná publikace o rozsahu 144 stran s více než 100 doprovodnými fotografiemi přibližuje tématiku neoddělitelného vztahu mezi člověkem a jeho činností a přírodou pastvin a luk.

Na co se můžete v knize těšit? Vydáme na procházku po valašských „kotárech“ v prostoru i v čase. Zatouláme se do minulosti valašské krajiny, která dala vzniknout zdejší neobyčejné pestrosti života. Objevíme, jaké dědictví nám zanechala valašská kolonizace a kolektivizace. Také zjistíme, že není louka jako louka a že i pastviny mohou být velmi různorodé.

V kapitole nazvané O valašských bylinách, ptácích a hmyzu popíšeme dobrodružné příběhy jednotlivých druhů rostlin i zvířat, které na valašských loukách a pastvinách můžeme potkat a jsou s nimi úzce spjaté. Závěrečná kapitola poukazuje na jednotlivé palčivé problémy valašské krajiny a snaží se pro ně nalézt vysvětlení a nejvhodnější řešení.

Součástí publikace je i multimediální příloha, která obsahuje nejen samotný text knihy a jiné přírodovědné články, ale také videa a interaktivní hry z tvorby Muzea regionu Valašsko.

Publikace mohla vzniknout díky více než 40 let trvající činnosti Muzea regionu Valašsko, díky bohatým muzejním sbírkách uchovávajícím informace o krajině a také díky probíhajícím přírodovědným průzkumům muzejního entomologa, zoologa a botanika. Kontinuální průzkum a bohaté sbírky umožňují komentovat změny, které v krajině probíhají. A odrážejí se nejvíce na ubývání či úplném vymizení určitých rostlin a živočichů.

Je totiž dobré, pokud dokážeme ocenit nesmírnou hodnotu naší krajiny. Je ještě lepší, pokud si uvědomujeme rizika, které tuto krajinu ohrožují, a chceme tyto problémy řešit. Ale bez hlubšího porozumění a znalosti možných řešení jsou naše možnosti značně omezeny.

Knihu je možné za 90 Kč plus poštovné objednat na kontaktní adrese muzea: Muzeum regionu Valašsko, p.o., Horní náměstí 2, 755 01 Vsetín. Nebo na telefonu +420 571 611 764 a e-mailu: novakova@muzeumvalassko.cz.

Publikace byla vydána s podporou Zlínského kraje v projektu PF 04-12/112 Podpora ekologických aktivit v kraji.

RNDr. Lukáš Spitzer, entomolog, Muzeum regionu Valašsko, p. o.