Vyřezávaný betlém v životní velikosti k vidění na vsetínském zámku


< >


13.prosinec 2013


Řezbovaný betlém s figurami v životní velikosti je od 15. prosince k vidění v Muzeu regionu Valašsko na vsetínském zámku.

Autorem tohoto betléma je mladý řezbář ze Vsetína Roman Mikuš (*1987), který se řezbařinou zabývá třináct let, v poslední době dokonce profesionálně.

Ve své tvorbě nejraději zpodobňuje přírodu a motivy ze starého Valašska – valašské krajinky, chaloupky, dřevěnice a starou architekturu.

Největší proslulost si však získal velkými plastikami zvířat, především ptáků – dravců (jeho orla a sovu můžete aktuálně vidět na výstavě Ze dřeva zrozené v Zámecké galerii). Plastik dravců už vytvořil několik desítek a v jejich zpodobňování si vytvořil svůj vlastní styl – například ve způsobu znázorňování peří. Velkou výzvou pro něj byla zakázka na vytvoření betléma v životní velikosti. Zde si vyzkoušel také jiná zvířata – např. slona, krávu, osla a jiná, ale především lidské postavy, s nimiž autor příliš zkušeností nemá.

Jeden z těchto vyřezávaných a kolorovaných betlémů je právě k vidění v Muzeu regionu Valašsko na vsetínském zámku. Sestává ze 7 lidských figur, které tvoří Svatá rodina, tři králové a anděl, a z 12 figur zvířat (slon, velbloud, osel, kráva, slepice, kohout, prase, koza, pes, ovce a beran). Autor na něm pracoval asi půl roku.

Jak se mu dílo vyvedlo, to můžete zhodnotit sami, poprvé bude zpřístupněn veřejnosti na předvánoční akci nazvané Zámecké adventní kouzlení a k vidění v zámeckém atriu bude až do konce ledna 2014.

Mgr. Milada Fohlerová etnograf Muzea regionu Valašsko