Sbírky meziříčského muzea se rozrostly o vzácné historické kočárky


< >


13.únor 2017


Valašskomeziříčská pobočka Muzea regionu Valašsko, p. o. se může od poloviny listopadu pyšnit vzácnými přírůstky ve své historické sbírce.

Jedná se o 110 historických dětských a loutkových kočárků z let 1880–1980, které byly zakoupeny od paní Miloslavy Šormové a tvoří takřka ucelený průřez historií tovární výroby dětského kočárku na našem území. Pořízení sbírky plně financoval Zlínský kraj coby zřizovatel Muzea.

Široká veřejnost samozřejmě bude mít příležitost se se sbírkou seznámit – ihned po jejím zaevidování a restaurátorském ošetření bude představena všem zájemcům a návštěvníkům jednak formou putovní výstavy, která bude kolovat po různých koutech republiky, reprezentativní část sbírky však zůstane ve Valašském Meziříčí, kde dá vzniknout zbrusu nové muzejní expozici. Její slavnostní otevření je plánováno na červenec letošního roku. Pro muzejní kurátory zároveň jejich odborná práce převzetím sbírky teprve začíná a nejtěžší úkol na ně nejspíš čeká při studiu a pořizování historické a průvodní dokumentace, která se zřídkakdy dochovala. V plném proudu je nyní také příprava reprezentativního katalogu, který představí návštěvníkům putovní výstavy i sbírku v celé její kráse.

Mgr. Ivana Ostřanská

historik Muzea regionu Valašsko