Ohlédnutí za Zámeckým masopustem


< >


9.únor 2016


Muzeum regionu Valašsko má za sebou 1. ročník Zámeckého masopustu

Ohlédnutí za Zámeckým masopustem

Muzeum regionu Valašsko má za sebou 1. ročník Zámeckého masopustu, který proběhl v neděli 7. února na vsetínském zámku.

Bohatý program, kdy si návštěvníci mohli vyrobit originální masopustní masku, vyhrát se v masopustní herně při hodu koblihem do tlamy medvěda či při žonglování s jitrnicemi, naučit se tancovat valašské lidové tance od zkušených tanečníků z novohrozenkovské Ostrévky či zhlédnout staré filmy s masopustními obchůzkami z Valašska, přilákal více než 350 spokojených návštěvníků.

Protože masopust je dobou zabíjaček, prodávaly se na zámku řeznické speciality od mořkovského řezníka Machače. Zabíjačkové dobroty od vsetínského řezníka Ctibora Šviráka také čekaly na vítěze soutěží O nejvykutálenější koblížek a O nejlepší masku. Před zraky návštěvníků se připravovalo tradiční masopustní pečivo - koblihy, ale netradičně, a to pečením. Návštěvníci s vlastnoručně vyrobenými koblihami se zapojili do soutěže O nejvykutálenější koblížek. Ze 6 zúčastněných nakonec s vysmátými rumovými koblížky zvítězila Petra Maliňáková ze Vsetína-Semetína, na 2. místě se s koblížky plněnými jahodovou marmeládou umístila Lenka Fialová ze Vsetína-Luhu a třetí místo obsadila s bavorskými koblížky Leona Fohlerová z Halenkova.

Protože koblížky z trouby, které pekly muzejní paní kuchařky, sklidily velkou chválu a řada návštěvníků se dotazovala na recept, svolila autorka receptury Mgr. Olga Mehešová k jeho zveřejnění:

_Koblížky z trouby

½ kg hladké mouky, 1 vanilkový pudink, 2 polévkové lžíce cukru, 1 vanilkový cukr, 5 dkg kvasnic, 1 kávová lžička soli, 2 žloutky, 2 dcl oleje, ¼ l mléka (i více dle hutnosti těsta). Nádivka: povidla

Připravit kvásek (teplejší mléko, cukr, kvasnice). Zadělat těsto a může se hned vyvalovat a z něj vykrajovat kolečka na koblížky. Plnit povidly a vidličkou přitisknout okraje horního a spodního kolečka.

Po upečení potírat rozpuštěným máslem s rumem a pocukrovat moučkovým cukrem._

Hlavním cílem akce bylo seznámit návštěvníky s tradicí slavení masopustu na Valašsku, pro niž jsou nejcharakterističtější obchůzky maskovaných postav. Ty nám po 14. a po 15. hodině v tradičních maskách, kde nechyběl medvěd, pohřebenář či žena s dědkem v nůši, předvedli členové národopisného souboru Brněnský Valášek. Ve svých vystoupeních též ukázali tradiční masopustní tanec „na konopě“, jehož účelem byla úroda vysokého lnu a konopí, z nichž si naši předkové vyráběli textilie.

Maškarního reje se zúčastnili i malí návštěvníci ve vlastních maskách, kteří se zapojili do soutěže O nejlepší masku. Z 8 zúčastněných vyhrála 1. cenu čtyřletá Zuzanka Piskláková ze Vsetína v masce čarodějnice, na 2. místě skončila Verunka Volková ze Vsetína jako kočičí princezna a 3. příčku obsadil Pavel Pisklák ze Vsetína v převleku čaroděje. Vybrat ty nejlepší nebylo zrovna jednoduché, a tak byli nakonec drobnými dárky odměněny všechny maškary.

Zámecký masopust uzavřelo pochováváním basy v podání Brněnského Valášku. Touto scénkou, která symbolicky ukončuje dobu veselí a zábav před dlouhým předvelikonočním půstem, byl zakončen 1. ročník povedeného Zámeckého masopustu.

Mgr. Milada Fohlerová, etnograf Muzea regionu Valašsko