Modlitba dřeva – kostel sv. Trojice ve Valašském Meziříčí


< >


18.prosinec 2013


V neděli 22.prosince před 15 hodinou bude na ČT2 v rámci seriálu Modlitba dřeva představeno Lapidárium Trojice ve Valašském Meziříčí.

Kostel sv. Trojice, který poslední půl století slouží jako lapidárium, je jedním z nemnoha dochovaných dřevěných kostelů v České republice. To je také důvod, proč zaujal autory seriálu Modlitba dřeva, zachycujícího kouzlo, historii i současnou podobu a funkci těchto jedinečných staveb.

Kdy byl kostel svaté Trojice vybudován, to dnes s jistotou nevíme. Archivní prameny jeho existenci posouvají až do samého počátku 15. století. Stavba to byla tehdy kamenná a zaujímala jen prostor presbytáře bez bočních přístaveb sakristie a kaple sv. Kříže, kterou se dnes do interiéru vchází. Dřevěná loď kostela je asi o tři století mladší, pochází z poloviny 18. století. Svou liturgickou funkci stavba plnila až do poloviny 20. století. Malebný dřevěný kostelík stojící na břehu řeky Bečvy nedaleko od náměstí ve Valašském Meziříčí byl i vyhledávaným poutním místem – na červnový svátek Nejsvětější Trojice se u něj scházely zástupy poutníků, ostatně díky svému zasvěcení a popularitě bylo na konci 17. století zvažováno vybudování kláštera trinitářů, ten však nakonec našel své místo v nedaleké Zašové.

Ještě do roku 1919 kostelík fungoval jako hřbitovní – jeho okolí bylo poseto dřevěnými, kamennými a litinovými křížky – malebnost celku nám zachycují četná díla místních malířů. Do dnešních dnů se náhrobků v okolí kostela dochovalo jen pár a poslání hřbitova vlastně převzal interiér stavby – jsou v něm pietně umístěna sochařská a kamenická díla, která na svém původním místě již ztratila funkci.

Lapidárium svaté Trojice vítá své návštěvníky především období turistické sezony, od července do srpna, anebo u zvláštních příležitostí. Tou je v době adventu tradiční Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby, kterou si můžete přijít poslechnout v pátek 20. prosince od 17 nebo od 19 hodin. Pokud ale raději zažíváte vánoční atmosféru z tepla svého domova, usedněte poslední adventní neděli 22. prosince před 15 hodinou k televizní obrazovce. V Křesťanském magazínu na ČT2 si prohlídku kostela užijete i se zasvěceným výkladem, dokreslenou tóny cimbálu.

Kamila Valoušková, historik umění MRV