Acta musealia právě vyšla!


< >


4.říjen 2016


Milí čtenáři, v minulém týdnu vyšlo nové číslo odborného periodika Acta musealia, které si můžete zakoupit například na pobočkách Muzea regionu Valašsko na Vsetíně i ve Valašském Meziříčí.

Časopis původně vycházel pod hlavičkou Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně, k jeho znovuobnovení v roce 2016 se však přidal i nový vydavatel, a sice právě naše Muzeum regionu Valašsko. Kromě upraveného schématu časopisu a nové grafiky se můžete těšit na největší novinku, a sice recenzované články v sekci Studie. Věříme, že Acta musealia se tímto zařadí bok po boku řady dalších vyhledávaných a jak laickými, tak především odbornými čtenáři oblíbených recenzovaných periodik.

Na co se v novém čísle můžete těšit?

V sekci Studie to jsou například recenzované příspěvky k počátkům spolkové činnosti na Valašskokloboucku od Petra Odehnala, principům vzdělávání ve firmě Baťa od Hany Kuslové či tématiku motivace zaměstnanců prodejen a domů služeb firmy Baťa od Terezy Kovaříkové.

Sekce Musealia přináší zajímavý příspěvek k příkladům a možnostem využití animované tvorby v muzeu, Personalia přinášejí články jak s baťovskou tématikou, tak drobnější příspěvky k mikrodějinám.

A nakonec v sekci Recenze přinášíme fundovaný pohled na aktuální kulturní či literární dění v regionu.

Přejeme Vám příjemné a poučné čtení a doufáme, že znovuobnovená Acta musealia si znovu najdou své stálé místo v nejedné knihovničce svých dosavadních i zcela nových čtenářů.

Mgr. Ivana Ostřanská,

historik Muzea regionu Valašsko