Výstava živých hub na Vsetíně byla úspěšná


< >


19.září 2016


Muzeum regionu Valašsko, p. o. uspořádalo tradiční Výstavu živých hub, která probíhala na zámku Vsetín od 13. do 18. září 2016.

Od 13. do 18. září 2016 probíhala na zámku Vsetín tradiční Výstava živých hub, na kterou se podařilo nashromáždit i přes nepřízeň počasí přes 150 druhů hub jedlých, nejedlých i jedovatých. Mezi vystavenými houbami byly i takové klenoty, jako náramkovitka císařská, hřib kovář žlutopórý nebo kyj uťatý.

Společně s výstavou nabídlo muzeum školám vzdělávací program s názvem „Není houba jako houba“, který začínající mladé mykology uvedl do světa hub a ty již pokročilé zase nasměroval dál, k hledání a bádání po nových zajímavostech ze života hub. Programů výukových i tvořivých se za týden zúčastnilo 213 dětí.

Hlavní část vzdělávacího programu pro žáky probíhala přímo v místnosti s výstavou živých hub, pak je ale lektor Mgr. Jan Husák zavedl do zámecké věže, kde se mohou návštěvníci s houbami setkávat celoročně, a to ve stálé expozici s názvem Příroda hrou. Panel s obrázky hub je umístěn v patře, které simuluje les, a žáci si tu vždy zopakovali poznatky a vědomosti nabyté ve výstavě.

Zároveň s výstavou se konala také výstava fotografií „Houby neobvyklé, vzácné a chráněné“, které svým objektivem zachytil mykolog pan Jiří Novák. Od úterý do pátku, denně byla připravena mykologická poradna a také v neděli 18. 9. 2016 od 14:00 do 17:00 hodin určovali houbařské úlovky mykologové Jiří Polčák a Jiří Novák. V neděli od 17.00 hodin se uskutečnila přednáška Jiřího Polčáka na téma: Vzácné houby Valašska.

Celková účast na této akci byla 592. návštěvníků. A přesto, že houby podle všech informací v daný čas prostě „nerostly“, tvůrcům výstavy se podařilo zajistit nádherné úlovky od jedlých praváků až po zajímavé houbařské rarity.

V týdnu od 20. do 25. 9. bude probíhat Výstava živých hub také v zámku Kinských ve Valašském Meziříčí. Nadšení houbaři mají také možnost vyrazit do Přerova, kde ve dnech 23. a 24. 9. bude probíhat Výstava hub.