18.září 2017
Obžerné odpoledne - akce s ochutnávkou a prodejem tradičních valašských pokrmů a potravin
Propršená neděle 17. září byla na vsetínském zámku věnována tradičním valašským pokrmům. Pracovníci muzea na tento den připravili pro své návštěvníky k právě probíhající výstavě Lidová strava doprovodný program nazvaný Obžerné odpoledne.
Cílem akce bylo seznámit s tradičními valašskými pokrmy a potravinami. Proto byly k ochutnání jídla podle starobylých receptů, jako např. pěry, lepenica, podlesníky, kyselica, kontrabáš či jehněčí guláš. Velký ohlas sklidilo škvarkové pečivo, které se před zraky diváků i za jejich pomoci peklo. Protože si mnozí návštěvníci říkali o jeho recept, zde jej přikládáme:
Recept na škvarkové pečivo
Suroviny: 15 dkg jemně umletých škvarků 14 dkg cukru 22 dkg mouky hladké 1 vejce Vanilkový cukr Moučkový cukr na posypání
Všechny suroviny smícháme, vyválíme placku, vykrájíme tvary (vykrajovátkem nebo rádýlkem). Pečeme jako linecké pečivo. Po upečení ještě teplé obalíme v cukru.
Na malém jarmarku byly k dostání produkty z ovčího, kozího i kravského mléka, chléb z pece, pagáče, frgály, med, bylinkové sirupy a mnohé další. Na akci nechyběla ani ukázka stloukání másla a výroby korbačíků, ve výstavě Lidová strava bylo zase možné vyzkoušet si mletí obilí na ručním mlýnci či podojit krávu. Součástí programu byla Domlácáná – ukázka mlácení obilí cepy v podání souboru Zákopčan z Hutiska-Solance. O skvělý hudební doprovod se postarala cimbálová muzika Bača z Valašského Meziříčí.
Akce se setkala pouze s kladnými odezvami návštěvníků, kterých na vsetínský zámek i přes velkou nepřízeň počasí dorazilo přes 270.
Všem účinkujícím, prodávajícím, návštěvníkům i organizujícím muzejníkům patří velké díky!
etnograf Muzea regionu Valašsko