Neobvyklá kachna zimovala ve Vsetíně


< >


2.duben 2012


Na vodách ve Vsetíně zimovala od prosince 2011 do března 2012 kopřivka obecná

Na rybníčku v městském parku a pak po jeho zámrzu na Bečvě ve Vsetíně mohli znalí pozorovatelé ptactva spatřit od prosince 2011 až do března 2012 spolu s jedinci kachny divoké pro naši oblast vzácnou kachnu. Jednalo se o samce kopřivky obecné (Anas strepera). Tento druh je o něco menší kachny divoké. Na rozdíl od samců naší nejběžnější kachny jsou samci kopřivky i ve svatebním šatě poměrně nenápadně zbarveni. Kachna byla celkově šedě zbarvená, s šedým vlnkováním na krku, hrudi a bocích, s černou zádí. Zrcátko (pestré opeření v zadní části křídla u těla viditelné na roztaženém křídle) má černá, šedá, hnědá a bílá pírka. Bílé peří zrcátka je viditelné i na zadní části těla kachny plovoucí na vodě. Od samce kachny divoké se samec kopřivky navíc liší šedočerně zbarveným zobákem. Kopřivka se držela na rybníčku většinou stranou od ostatních kachen a hledala si potravu na hladině nádrže. Po zámrzu rybníčku od února do března se již kopřivka přikrmovala s ostatními kachnami i rohlíky, kterými je pravidelně zásobují obyvatelé města. Jde o první známý případ zimování tohoto druhu nejen ve Vsetíně, ale na Valašsku vůbec.

Poslední výskyt kachny byl zaznamenán dne 20.3.2012 na Bečvě u Panské zahrady - poté zřejmě nastoupila tahovou cestu na svou hnízdní lokalitu ležící nejspíše v území na sever od nás buď ještě v České republice nebo v Polsku či Pobaltí.

Kopřivka obecná hnízdí na mělkých rybnících s bohatou vegetací především v krajinách s větší koncentrací rybníků na celém území státu. S oblibou si staví hnízda na ostrovech (deponiích) vzniklých uprostřed rybníků po jejich vyhrnování. Hnízdním obdobím je duben až červen. Hnízdo je umístěné na suché zemi v husté vegetaci nedaleko od vody – často v kopřivách – odtud nejspíše pramení i název kachny. Potrava je z velké části rostlinná – konzumuje mladé výhonky, listy i kořeny vodních rostlin (rdestu, zblochanu, ostřic, sítin a různých druhů trav). Jde o druh, který po šíření v letech 1970 – 2000 v posledním desetiletí v mnohých našich oblastech jako hnízdící ptačí druh ubyl. V okrese Vsetín se vyskytuje v hnízdním období na Choryňských rybnících v počtu 3 až 5 párů.

Kopřivka patří k tažným druhům - ptáci z našich hnízdních populací zimují obvykle na pobřeží Středozemního moře, méně často pak u pobřeží Severního a Černého moře. Zimní výskyt u nás je výjimečný – v tomto období byla zjištěna několikrát jen v Praze na Vltavě a ojediněle na Třeboňsku.

Kopřivka obecná je zařazena k ohroženým zvláště chráněným druhům živočichů dle našeho zákona na ochranu přírody a krajiny, přičemž v tzv. ptačí směrnici o ochraně evropských ptačích druhů je uvedena v příloze II – druhy, které mohou být za určitých podmínek loveny. V rámci přípravy ptačích oblastí byly pro tuto kachnu vymezeny v České republice tři lokality, kde je tento druh předmětem ochrany – jednou z nich je i nedaleko od nás ležící ptačí oblast Poodří.

Karel Pavelka, kurátor -zoolog, odborné oddělení Valašské Meziříčí

http://www.muzeumvalassko.cz/kontakt/adresar/karel-pavelka/