Muzeum shání historické fotografie kočárků. Máte? Ozvěte se nám!


< >


12.prosinec 2016


Chcete pomoci svému muzeu? Propůjčte mu své fotografie svých rodičů či prarodičů s kočárky.

Valašskomeziříčská pobočka Muzea regionu Valašsko, p. o. se může od poloviny listopadu pyšnit vzácnými přírůstky ve své historické sbírce. Jedná se o 110 historických dětských a loutkových kočárků z let 1880–1980, které byly zakoupeny od soukromé sběratelky a tvoří takřka ucelený průřez historií tovární výroby dětského kočárku na našem území. Pořízení sbírky plně financoval Zlínský kraj coby zřizovatel Muzea.

Široká veřejnost samozřejmě bude mít příležitost se se sbírkou seznámit – ihned po jejím zaevidování a restaurátorském ošetření bude představena všem zájemcům a návštěvníkům jednak formou putovní výstavy, která bude kolovat po různých koutech republiky, reprezentativní část sbírky však zůstane ve Valašském Meziříčí, kde dá vzniknout zbrusu nové muzejní expozici. Její slavnostní otevření je plánováno na červenec příštího roku.

Pro muzejní kurátory zároveň jejich odborná práce převzetím sbírky teprve začíná a nejtěžší úkol na ně nejspíš čeká při studiu a pořizování historické a průvodní dokumentace, která se zřídkakdy dochovala.

Tímto by chtělo muzeum požádat o spolupráci i Vás! Pokud máte ve svém rodinném fotoalbu obrázek sebe či svých blízkých v jakémkoliv kočárku (rok pořízení fotografie není rozhodující, muzeum uvítá fotografie vskutku historické, desítky let staré, i ty nedávné, sahající do současnosti), ozvěte se nám. Z vaší fotografie si pořídíme kopii a originál vám obratem vrátíme.

Získaná fotodokumentace poté doplní jak připravovaný katalog sbírky, tak samotnou muzejní expozici i putovní výstavu. Pokud by vám doma na půdě zavazel kočárek, pro nějž už stěží najdete využití a dříve nebo později by měl skončit ve sběrném dvoře, určitě jej také rádi přijmeme do našich sbírek

Kontaktní osoba:

Mgr. Ivana Ostřanská

e-mail: ostranska@muzeumvalassko.cz tel.: 734 236 279