Libor Sošťák oslaví šedesátku výstavou


< >


19.březen 2019


Introspektiva přibližuje životní dílo akad. architekta Libora Sošťáka

Introspektiva. Tak zní název výstavy k šedesátým narozeninám akademického architekta Libora Sošťáka, kterou připravuje Muzeum regionu Valašsko na zámku Vsetín. Vernisáž se uskuteční v sobotu 6. dubna od 15 hod. v Mramorovém sále. Průřez současnou volnou tvorbou i celoživotní architektonickou činností významné osobnosti regionu bude k vidění do 30. června.

Libor Sošťák v dětství navštěvoval vsetínskou lidovou školu umění a následně vystudoval obor konstrukce, tvorby nábytku a interiéru na brněnské Střední uměleckoprůmyslové škole (1974–1978). Poté absolvoval Fakultu architektury na Vysokém učení technickém v Brně (1978–1982) a ateliér architektury na pražské Akademii výtvarných umění (1982–1986). V závěru akademického studia získal stipendium na stáž na univerzitě v Paříži-Nanterre.

V praxi se zpočátku uplatnil jako architekt ve svobodném povolání (1987–1991) a následně byl členem autorského tria architektonické kanceláře BLOCK Studio Vsetín (1991–2005). Od roku 2005 provozuje vlastní architektonický ateliér v Ratiboři, kde žije a působí. Získal několik významných ocenění v soutěžích a přehlídkách. Vedle své architektonické a designérské profese maluje a tvoří objekty. „V posledních letech pracuje na abstraktních malířských cyklech Linie v pohybu a Nekonečné obrazy. Vystavuje od roku 1987 a první velkou samostatnou výstavu uspořádal v Galerii Stará radnice ve Vsetíně před deseti lety,“ doplnila kurátorka výstavy, historička umění Mgr. Olga Mehešová.

Introspektiva je první samostatnou výstavou Libora Sošťáka na půdě Muzea regionu Valašsko. Na programu vernisáže bude i křest právě vydané publikace Pařížský skicák, která mapuje jeho ranou kreslířskou a malířskou tvorbu ze studií na pařížské univerzitě. O hudební doprovod slavnosti se postarají čerství držitelé prestižního hudebního ocenění Anděl, známá vsetínská skupina Žamboši, která zahraje písně zejména ze svého nejnovějšího alba Louvre (2018).

Jiří Koňařík, propagační pracovník