Úvod / Lektorske programy valasske mezirici / Od zrnka ke chlebu

Od zrnka ke chlebu


Zajímá Vás, jak spletitá je cesta od zrníčka až k bochníku na našem stole? Přijďte se podívat, jakým způsobem obyčejní lidé dříve obdělávali půdu a jaké nástroje jim při tom pomáhaly. Vyzkoušet si můžete zpracování obilí a řadu dalších zajímavostí!

Názorně zaměřený lektorský program s názvem Od zrnka ke chlebu je věnován poznání, jak složitá a dlouhá cesta vede od zrníčka až k bochníku chleba na našem stole. Žáci mají jedinečnou příležitost poznat, co všechno museli naši předkové udělat pro to, aby se mohli zakousnout do voňavého krajíce. Seznámí se s jednotlivými zemědělskými postupy a nářadím, které se používalo v minulosti k pěstování a sklizni obilovin. Jejich základní druhy, které na našem území pěstujeme, budou představeny jak z botanického hlediska, tak z hlediska výživy a žáci se je mezi sebou naučí rozeznávat. Samotné zpracování zrna si potom mohou vyzkoušet na žentouru (kamenech sloužících k mletí zrní), na kterém si vlastnoručně umelou mouku, kterou si mohou odnést s sebou domů. Na závěr si přiblížíme samotný procesem kvašení, pečení a výroby tradičního valašského chleba. Formou her, samostatných i skupinových činností, diskuze a opakování děti porovnají tradiční ruční a strojovou výrobu chleba. Seznámíme se s nejrůznějšími náhražkami obilné mouky, které se vyráběly v dobách nouze, a s dalšími obilnými produkty. Neopomene však ani význam a symboliku chleba, která člověka doprovází už po staletí, hodnotu potravin, proměny zemědělské krajiny a ekologické zemědělství. Výstava je obohacena o řadu interaktivních prvků, mezi které patří například kutí kosy, psaní v mouce, zájemci si mohou pomocí modelu traktoru vyzkoušet orbu, vláčení a válcování.

Program je vhodný pro děti MŠ, žáky ZŠ a SŠ jako doplnění společenskovědních a přírodovědných předmětů, podporuje rozvoj klíčových kompetencí a naplnění průřezových témat. Navazuje na RVP v oblasti Člověk a jeho svět, Člověk a příroda, Člověk a zdraví a Člověk a svět práce.

DÉLKA: 45´

CENA: MŠ (10 Kč), ZŠ (15 Kč), SŠ (15 Kč), pedagogický doprovod zdarma

PROGRAM VEDE: Mgr. Bohdana Orlová

Lektorský program připraven k výstavě Chléb za břichem nechodí aneb Jak se břicho k chlebu dostane. Program je součástí nabídky environmentálního střediska muzea Modrásek.

Lektorský program objednávejte na tel.: 571 611 764 nebo na orlova@muzeumvalassko.cz

Chléb má mnoho chutí, vůní a barev…přijďte se přesvědčit! Jaký je ten Váš oblíbený?

Pro žáky škol je k výstavě dále připraveno také:

Přírodovědná soutěž: Pěstujeme obilí, meleme mouku, pečeme chléb

Exkurze: Za vzácnými i běžnými plevely
květen, červen 2014
Víte, co roste na polích? Objednejte si botanickou terénní exkurzi vedenou v okolí Vaší školy.
KONTAKTNÍ OSOBA: Jana Tkáčiková, +420 571 611 764, tkacikova@muzeumvalassko.cz

Workshop: Učíme se péct kváskový chleba
20.3.2014, 10–12:00 hod. a 15–17:00 hod.
Chtěli byste si doma vlastnoručně upéct voňavý chléb a nevíte jak na to? Naučíme Vás to! Máme pro Vás jednoduchý návod na to, jak doma připravit kvásek a péci z něj výborný a zdravý kváskový chléb.
KONTAKTNÍ OSOBA: Jana Tkáčiková, +420 571 611 764, tkacikova@muzeumvalassko.cz

Workshop: Tvoříme ze šustí a slámy
duben 2014
Máte rádi ruční práce? Přijďte se naučit tvořit z mnoha druhů rostlinných materiálů – kukuřice, len, sláma z různých druhů obilovin, ukázka jednotlivých technik zpracování – výroba ošatek, panenek ze šustí, velikonočních ozdob a korálů.
KONTAKTNÍ OSOBA: Jana Tkáčiková, +420 571 611 764, tkacikova@muzeumvalassko.cz

Od zrnka ke chlebu